neděle 10. října 2010

FaceTime - čas na videohovory

Před pár lety začali mobilní operátoři budovat novou generaci mobilních sítí - sítě 3. generace, tzv. 3G. Kromě normálních telefonních hovorů měly nové sítě umět i přenos dat vysokou rychlostí a umožnit tak celou řadu nových aplikací. Jednou ze slibovaných služeb byly i videohovory.
3G sítě tu jsou, slibované videohovory ne. Proč? Důvodů je víc, především tyto:
  • 3G sítě ještě nemají zdaleka 100% pokrytí. Vysokorychlostní přenos dat funguje jen někde a že by se udržel během pohybu volajícícho a nevypadával je utopií.
  • Dostupné telefony nejsou na videokonference připravené - konkrétně kolik se prodává telefonů, které by měly na přední straně kamerku, která by snímala volajícícho?
  • Pro operátory jsou videohovory především další možností, jak ze zákazníka dostat peníze za službu navíc. Bude-li poměr ceny běžného hovoru a videohovoru stejný jako poměr ceny SMS a MMS, kolik lidí to bude běžně používat? A bude si chtít koupit na to vybavený telefon? Je to trochu začarovaný kruh.
A v tom se objeví iPhone 4 a FaceTime :-)

V tuto chvíli musím upřesnit, že FaceTime nejsou videohovory přes 3G síť. Aby si mohli dva iPhonáři zavideohovořit, musí mít oba v tu chvíli k dispozici připojení k Internetu přes WiFi. To je sice na jednu stranu nevýhoda, na druhou stranu to má dva výrazné klady: videohovor je kvalitnější než přes 3G síť a hlavně - je zadarmo, běží přes Internet! Tedy, skoro zadarmo....

Jak funguje FaceTime v praxi:
  • FaceTime musíte napřed povolit v nastavení. iPhone vás v tu chvíli upozorní, že musí odeslat SMS - pravděpodobně registrace vašeho telefonního čísla.
  • V podstatě běžným způsobem zatelefonujete druhému (buď si ho najdete v adresáři iPhonu a stisknete tlačítko FaceTime nebo vytočíte jeho číslo a stisknete tlačítko FaceTime, které se objeví na displeji během vyzvánění)
  • Druhá strana to zvedne.
  • Pokud jsou splněné podmínky pro videohovor (obě strany mají připojení do Internetu přes WiFi), telefonní hovor přes mobilní síť se ukončí a volání pokračuje přes Internet - zaplatíte vlastně jen několikavteřinový hovor.


Při FaceTime držíte telefon ne u ucha, ale před sebou, abyste viděli na displeji člověka na druhé straně. V malém okénku zároveň můžete kontrolovat, jak on vidí vás. Okénko je možné na dispeji prstem přesunout do jiného rohu. Funguje to na výšku i na šířku, obraz se sám přetočí a změní formát. Můžete přepínat na čelní kameru (vlastní obraz) nebo na zadní. Telefon se pochopitelně sám přepne na hlasitý odposlech.

Kvalita videa a zvuku je překvapivě dobrá, zpoždění zvuku neznatelné. Jediná nepříjemná věc je to, že natažená ruka držící telefon se po chvíli unaví. Ale když si sednete a iPhone si položíte na stůl před sebe, tak to také funguje a obraz se aspoň neklepe.

Líbí se mi, jak je použití FaceTime krásně integrované do telefonu - v podstatě se neliší od vytáčení normálních hlasových hovorů. Také je vidíte v seznamu uskutečněných a zmeškaných hovorů - od hlasových se liší jen malou ikonkou.

Funguje to všude? Bohužel ne. Jde-li místní připojení k Internetu přes Wifi přes přísnější firewall, můžete narazit. Telefon se bude chvíli pokoušet o spojení a pak to vzdá. Jde o známý problém, který jde vyřešit nastavením firewallu. Potřebné informace jsou na stránce technické podpory Applu. Při volání z domova přes běžný domácí router ale pravděpodobně žádné problémy mít nebudete. A pokud jde o to, že druhá strana FaceTime hovor nepřijme, protože zrovna není dobře učesaná a nalíčená - to už je jiný problém.



Žádné komentáře: