středa 3. dubna 2013

Eye-Fi - paměťová karta s Wi-Fi

Eye-Fi je standardní SDHC paměťová karta do foťáku / kamery, která má v sobě zabudované Wi-Fi. Umožňuje bezdrátově přenášet fotky do počítače nebo chytrého telefonu / tabletu. Krásné na tom je to, že Wi-Fi a vše ostatní je součástí karty a fotoaparát s tím nemusí mít nic společného. Teoreticky by tedy mohla fungovat v jakémkoliv digitálu na standardní SDHC karty.

Při hledání informací o Eye-Fi jsem narazil na to, že v Evropě tuto kartu prodává pod svou značkou výrobce SanDisk (informace o jeho kartách najdete zde), ale přitom všechen software a další poskytované služby už poskytuje www.eye.fi a informace o nich má smysl hledat jen tam.
Co karta v základu umí:
  1. funguje jako standardní SDHC karta :)
  2. přenáší přes wifi fotky a videozáznamy do počítače (s Windows nebo Mac OS X)
  3. přenáší přes wifi fotky a videozáznamy do iPhone, iPadu a do zařízení s Androidem
Na počítači / chytrém telefonu / tabletu na to potřebujete mít nainstalovanou aplikaci. Aplikace pro Windows a Mac OS X je nahraná přímo na paměťové kartě, aplikace pro Apple iPhone a iPad se dá nainstalovat odtud a aplikace pro Android odtud.

V praxi to funguje tak, že
  • fotíte
  • necháte zapnutý foťák
  • spustíte aplikaci na iPhonu
  • fotky se překopírují z foťáku na iPhone do alba "Kamera" a můžete s nimi pracovat jako s fotkami nafocenými přímo iPhonem
Chcete-li kopírovat přes Wi-Fi na velký počítač, funguje to stejně. Karta si pamatuje, které fotky už byly překopírované a které jsou nové. 
Kartě ale umí přenášet fotky jen na jedno zařízení (např. iPhone nebo velký počítač), chcete-li ho změnit, musíte změnit konfiguraci karty.


Aby přenos přes WiFi fungoval, musí být karta i iPhone / počítač na stejné WiFi síti. Jsou dvě možnosti:
  1. obě zařízení (foťák s kartou a notebook / telefon) se připojí na existující síť (třeba na domácí AP) - jména sítí, na které se karta může připojit (a hesla) se na kartu zapíší při její konfiguraci
  2. pokud v okolí žádná wifi síť neexistuje (např. při focení někde v přírodě), použije se tzv. "Direct Mode". Karta v tom případě sama vytvoří wifi síť, kterou iPhone vidí a může se na ní připojit.
Karta se konfiguruje aplikací nainstalovanou na počítači s Windows nebo Mac OS X. Karta musí být přitom přímo připojená k počítači. Součástí balení je malá USB čtečka SDHC karet, takže to není problém. Samozřejmě pokud máte počítač s vestavěnou čtečkou karet, tak tu přibalenou nepotřebujete.

Podpora ze strany foťáku - kartu jsem testoval na dvou. Jeden umožnil přes své menu kartě wifi vysílání povolit nebo zakázat. Druhý foťák vypadal, že o Eye-Fi nikdy neslyšel. Karta v něm prostě fungovala.

Další funkce, které karta umí (resp. jde většinou o "cloudové" služby poskytované výrobcem většinou za nějaký poplatek:
  • upload fotek do "cloudu", jejich archivace (s neomezenou kapacitou) a zpřístupnění přes web (alba) - za měsíční poplatek
  • GPS tagování fotek, přestože karta nemá GPS modul - funguje na základě informace o dostupných wifi sítích, takže je dost nepřesné. Za jednorázový poplatek.
  • automatický upload fotek do "cloudu" na veřejných hotspotech (tj. rovnou z foťáku do "cloudu", aniž by se stahovaly do počítače nebo telefonu) - stačí projít kolem. Za poplatek.
Tolik základní info co to Eye-Fi je a co to umí. O praktických zkušenostech někdy příště :)

Žádné komentáře: